Internbelastningsrisk från våtmarkssediment - Michelsen, Sofie (SLU/Dept. of Aquatic Sciences and Assessment, 2021)
Syftet med studien var att kvantifiera internbelastningsrisken i 21 anlagda våtmarker i jordbruksområden runt sjön Mälaren i Sverige. Även att utvärdera hur avrinnings- och våtmarksfaktorer påverkar internbelastningsrisken. I denna studie varierade den uträknade maximala internbelastningen (Li) i våtmarkerna mellan 4 upp till 21,6 mg/m2/d. Variationen påverkades främst av den totala massan P och andelen järnbunden P i våtmarkerna. Modellen inkluderar däremot inte labil organisk bunden P, vilket gör att internbelastningsrisken i våtmarkerna kan vara större. Andel jordbruksmark och lerinnehåll hade lite eller ingen effekt på internbelastningsrisken. Däremot hade våtmarksfaktorer viss påverkan. De anlagda våtmarkerna som var utformade för P- ackumulation hade generellt högre P koncentration, vilket kan bidra till internbelastning, än våtmarker som inte var anlagda i samma syfte. I vidare undersökningar kan ytterligare avrinningsfaktorer vara viktiga att inkludera för bättre förståelse av extern påverkan på internbelastningen i våtmarkerna.