Naturvårdsarter i Harrsjön, Ånge kommun, Västernorrlands län - Hästdahl, Erica (SLU/Dept. of Ecology, 2021)
Under hösten 2020 utfördes en inventering av naturvårdsarter av kryptogamer i ett tallskogsområde söder om Harrsjön i Ånge kommun, Västernorrlands län. Området är ca 9 ha och ligger inom SCAs markinnehav. Syftet är att (1) klarlägga vilka naturvårdsarter av kryptogamer som förekommer i området (2) att jämföra resultatet med den tidigare naturvärdesbedömning av området som SCA utfört och (3)med utgångspunkt från de funna arterna ge ett förslag till naturvärdsinriktadskötselplan av området. . Metoden som användes var linjeinventering därintressanta substrat inventerades och förekommande naturvårdsarter noterades.Totalt noterades tio naturvårdsarter av lavar, tre naturvårdsarter av svampar och ennaturvårdsart av mossa, totala antalet registreringar oavsett artgrupp var 63, med enöverrepresentation av lavar (51). Noterade rödlistade arter av lavar som är knutnatill död ved av kelokvalitet var dvärgbägarlav Cladonia parasitica NT,kolflarnlavar Carbonicola myrmecina/Carbonicola anthracophila NT och varglavLetharia vulpina NT. Noterade rödlistade lavar knutna till rikbarkiga lövträd varlunglav Lobaria pulmonaria NT och skrovellav Lobaria scrobiculata NT. Enrödlistad lav knuten till gamla barrträd i områden med hög och jämn luftfuktighetnoterades, garnlav Alectoria sarmentosa NT. Den rödlistade mossa som noteradesvar vedtrappmossa Crossocalyx hellerianus NT som är knuten till murknande,grövre lågor av barrträd. De rödlistade arter av svamp som noterades varfläckporing Antroporia albobrunnea VU (knuten till murkna barrträdslågor, främstav tall), tallticka Porodaedalea pini NT (knuten till gamla levande tallar, främst 150år och äldre), nordtagging Odonticium romelii NT (knuten till död och döende vedi solbelysta barrträdsmiljöer) samt ullticka Phellinidium ferrugineofuscum NT(knuten till grova lågor av gran i barrnaturskogar). Resultaten visar att SCA:snaturvärdesbedömning baserad på strukturer i detta fall väl överensstämmer medinventeringen av naturvårdsarter av kryptogamer utförd inom ramen för dettaprojekt. Området klassades vid inventeringen som storskogsbrukets nyckelbiotoppå grund av den rikliga förekomsten av hård död ved och naturvårdsarter. Områdetföreslås för naturvårdshuggning och bränning. Nyckelbiotopsklassningen lederockså till att området läggs in i SCAs övergripande ekologiska landskapsplan vilketär en plan för hur höga biologiska värden ska bevaras och spridningsvägar för arterska bildas.