Promenadens landskap : en promenadstudie med ett miljöpsykologiskt perspektiv - Höglund, Elsa (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2021)
I den här studien undersöks hur olika miljöer i stadsrummet upplevs av ungdomar. Studien har genomförts med hjälp av promenadstudier som metod. Resultaten analyseras med hjälp av Attention restorative theory av Kaplan och Kaplan. Deras teori är utformad för att utvärdera vilka miljöer som verkar återhämtande för människor. De miljöer som upplevdes som behagliga har varit möjliga att koppla till Attention restoration theory. Exempel på dessa är miljöer med gröna inslag så som skog, trädgård och trädallé. I studien har det framkommit att de små detaljerna i stadsrummet har betydelse. Promenadstudier är ett bra arbetssätt för att få kunskap om dessa detaljer som inte syns när arbete sker i plan. Den förbättring av samhällsplaneringen som krävs för att stadsmiljöerna ska bidra till ökad fysisk aktivitet kan mycket väl bygga på promenadstudier.