En jämförelse av djurägaruppfattning och veterinärbedömning beträffande epifora hos brakycefala utställningskatter - Moe, Anna (SLU/Dept. of Clinical Sciences (until 231231), 2019)
Brakycefal huvudform medför en ökad risk för andningssvårigheter, ögonlidande, mag- och tarmproblematik, dålig munhälsa och neurologisk påverkan. Hos brakycefala kattraser såsom perser och exotic är epifora vanligt förekommande. Den tillbakabildade nosen medför en kraftig vinkelförändring på tårkanalerna som omöjliggör fysiologiskt tårflöde vilket resulterar i varierande grad av epifora. Epifora är ett kliniskt symtom på olika ögonlidanden, såsom entropion, hornhinnesår, uveit och konjunktivit. Då ett kliniskt symtom är vanligt förekom-mande inom en ras föreligger en ökad risk för att symtomet successivt kommer att betraktas som en fysiologisk variation inom rasen, både av djurägare, utställningsdomare och uppfödare. Om detta sker, löper djuren stor risk för utdraget lidande då veterinärvård inte uppsöks och djur med defekter riskerar accepteras inom aveln. I vår studie ingick 76 perser- och exotickatter. Dessa rekryterades och undersöktes av veterinär på kattutställningar i Stockholmsområdet och i Göteborg. Ägarna till katterna fick fylla i en enkät med frågor beträffande förekomst av epifora hos katten och huruvida ägaren bedömde detta som ett problem. Vi fick in svar beträffande epifora från 73 djurägare. Enligt djurägarenkäten hade 45 % (33/73) av katterna sällan eller aldrig epifora medan 55 % (40/73) hade epifora minst en eller flera gånger i månaden. Hos de katter med epifora uppgav 62,5 % (25/40) att pälsen färgas av tårflödet. Vidare uppgav endast 12,5 % (5/40) av de djurägare som hade katter med epifora att katten har problem av detta. Vid veterinärundersök-ningen påvisades epifora hos 83 % (63/76) av katterna. Entropion sågs hos 32 % (24/76) av katterna och 13 % (10/76) av katterna hade blefarospasm. Detta tyder på att djurägarna inte uppfattat epifora som ett symtom på sjukdom eller att de tolkat epifora som något annat än symtom på sjukdom, till exempel som en fysiologisk variation. Djurägare till perser- och exotickatter kan även vara mer toleranta för epifora då det enligt denna studie tycks vara vanligt förekommande inom rasen. Risken finns att katterna åsamkas ett förlängt lidande om symtom på sjukdom och skada inte uppmärksammas tidigt. Exempelvis sågs entropion, vilket kan vara nedärvt, primärt eller sekundärt till andra ögonlidanden, hos en tredjedel av alla undersökta katter. Dessutom uppvisade 13 % av katterna blefarospasm, ett kliniskt tecken på ögonsmärta som inte kan förklaras av felaktiga tårkanaler.