Hur framställs efterföljderna av Girjasdomen : en diskursanalys av uttalanden i Svensk Jakt och Norrbottens-Kuriren - Åslin, Alice (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2021)
Syftet med studien var att analysera hur tidskrifterna Svensk Jakt och Norrbottens-Kuriren framställer efterföljderna av Girjasdomen. I Högsta domstolen den 23 januari 2020 vann Girjas sameby upplåtelserätten på småviltjakten och fisket i delar av samebyns renskötselområde. Uppsatsen har totalt granskat åtta olika artiklar utifrån en diskursanalys genom att undersöka hur identitet och makt kommer till uttryck i artiklarna. Resultatet pekar på att tidningarna framställer domstolsbeslutet som en splittring inom det samiska samhället. Tidningarna belyser att jakt- och fiskesamer som står utanför rennäringslagen inte blev inkluderade i domstolsbeslutet, vilket framställs som ett stort missnöje från intressegruppen. De granskade artiklarna speglar ett missnöje mot domen och lyfter fram berättelser från samer som inte ingår i en sameby. Girjasdomen berörde endast en mindre grupp renskötande samer och inte alla samebyar. Däremot har Girjasdomen fått konsekvenser i form av att rennäringslagen ska ses över. Det kan leda till att alla samer inkluderas vilket kan öka den samiska social identitet om alla samer får liknande rättigheter. Framförallt välkomnar partiet jakt- och fiskesamerna en utredning av rennäringslagen. Det framgår även i Norrbottens-Kuriren att det finns en splittring inom de nordliga kommunerna gällande samernas inflytande över hur småviltsjakten och fiske ska upplåtas. Uppsatsen visar att det finns en vinkling av hur artiklarna framställer Girjasdomen. De granskade artiklarna vinklar inte Girjasdomen som en fråga utan mer som ett påstående att ”jägarna förlorar makten” och hur domen orsakat ”konflikter inom det samiska samhället” vilket gör att läsarna får svårt att bilda sig en uppfattning om vad Girjasdomen från början handlade om, det vill säga rätten att upplåta jakt- och fiske utifrån rättigheter kopplade till urminnes hävd.