Árbediehtu eller innovation : ett urfolksperspektiv på Norrbottens livsmedelsstrategi - Eriksson, Robin (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2021)
Det här är en undersökning av samiskt deltagande i processen att ta fram en regional livsmedelsstrategi för Norrbotten. Frågeställningarna är utformade i dialog med samiska aktörer. Undersökningen tar sin utgångspunkt i att förstå vad ett urfolksperspektiv innebär. I nästa steg undersöks problemformuleringen i processen, vilka grundantaganden den bygger på och vilka tystnader den ger upphov till. Det huvudsakliga materialet är intervjuer med samiska näringsidkare och aktörer som deltagit i processen från såväl samiskt som västerländskt håll. Undersökningen leder till en diskussion om hur brister i politisk fördelning, tillit och erkännande blir hinder för ett rättvist deltagande och ett ömsesidigt perspektivtagande.