Mellanrummen mellan rummen : från ett rum till ett annat - Hjärtnäs, Matilda (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2021)
Kandidatarbetet har undersökt mellanrummens betydelse i designade landskap för att samla kunskap om möjligheter i landskapsdesign. Arbetet tar upp olika utformning av mellanrum och kategoriserar dem för att ge en tydlig grund i hur de kan användas med eftertanke och syfte. Vidare har olika designelement undersökts och de olika effekterna som de kan skapa med en genomtänkt design. Arbetet syftar att förstå mellanrummens roll och hur landskapsdesignern kan använda dem för att utveckla landskapet. Hur olika upplevelser kan skapas beroende på hur landskapet byggs upp och hur de mer dominerande rummen påverkas av mellanrummen. En litteraturstudie undersöker först upplevelsen av landskap, där tid och rörelse kopplas starkt till upplevelsen och som där med ger en förståelse för mellanrummens roll som stöd till andra mer dominerande rum. Med hjälp av litteratur av landskapsarkitekter kategoriseras olika typer av mellanrum. Olika sätt att låta rum mötas undersöks och visar relationen rummen får till varandra beroende på vilka typer av övergångar som används mellan rummen. Mellan rummen uppstår då mellanrum som kan bygga upp en stämning som stödjer den tänkta upplevelsen genom rummen. Litteraturstudien syftar även att visa hur olika designelement kan användas i mellanrummen för att ge olika effekt åt olika upplevelser. Designelementen som tas upp i arbetet är form, gradvist/abrupt, gångar, väggar, steg, detaljer. En beskrivning av varje element för sig har gjorts och olika effekter litteraturen tar upp om varje element har beskrivits. Slutligen visas resultatet av analyser från en fallstudie som gjordes i två stora parker i Malmö. Där undersöktes ett antal mellanrum för att jämföras med litteraturstudien. Fallstudien visar hur det som tagits upp i litteraturstudien kan se ut i verkligheten och redovisas med hjälp av skisser och analys i text.