Platser planerade för det oplanerade : om att ta det offentliga rummet i anspråk - Tiderman Häll, Amanda; Lennefors, Veronica (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2021)
Stadsutvecklingen har genomgått flera transformationer under historien. Vår samtida stadsplanering präglas av effektivitet och högt tempo. Detta görs ofta på bekostnad av människans behov av platsskapande, som blir åsidosatta. Under de senaste årtiondena har dock en rörelse vuxit fram som uppmanar planerare att inkludera ett medborgarperspektiv och deltagande. Idag är ämnet mycket omtalat och flera metoder har uppkommit som ska engagera och knyta an invånarna till den planerade platsen. Genom en fallstudie utförd i Jubileumsparken, Göteborg, har tre metoder identifierats för inkludering och deltagande. Dessa metoder är open calls, exkludera för att inkludera samt temporära prototyper. För att få en djupare förståelse för metoderna har en intervju utförts med två personer som varit delaktiga i projektet. En intervju av en extern sociolog har även utförts. Sammanfattningsvis har metoderna varit framgångsrika men vi har upptäckt att begreppet medborgardialog och dess metoder innefattar en hög komplexitet. Nyckeln för att uppnå framgångsrika stadsrum som inkluderar medborgardeltagande kräver lokalkännedom, tillit mellan beslutsfattare och medborgare samt förståelse för platsens identitet.