Bullerreducerande metoder för exponerade boendemiljöer nära bilvägar - Grundh, Ida (2021)
Landskapsarkitekter och stadsplanerare behöver rätt verktyg för att forma framtidens hållbara städer. Då buller är en av de största miljöstörningarna i Sverige behöver dessa belysas och rätt metoder appliceras. Uppsatsen berör flera befintliga metoder för bullerreducering som en landskapsarkitekt kan arbeta med för att skapa goda boendemiljöer. Metoderna har studerats via en litteraturstudie och specificerats för att ge exempel på hur dessa kan användas i bullerexponerade boendemiljöer i anslutning till bilvägar. Litteraturstudien visar att immissionsbegränsande metoder som bullervall, bullerskärm eller bebyggelse endast har inverkan på närliggande miljö, dock kan de vara effektiva om de appliceras och konstrueras korrekt av landskapsarkitekter vid stadsplanering. Emissionsbegränsande metoder kan underlätta för fler människor då bullerreduceringen begränsas direkt vid källan, dvs hos fordonet eller vägbeläggningen. Dessa åtgärder är svårare för en landskapsarkitekt att påverka men viktiga att ha i åtanke vid planeringsprocessen. Resultatet av litteraturstudien sammanfattas över hur emission- och immissionsbegränsande åtgärder kan appliceras. Åtgärderna används som underlag till en fallstudie i form av en principskiss över ett bullerexponerat arbetsområde i Lomma kommun med förhoppningar att minska bullret i kommunens västra delar. Enligt en bullerutredning uppgår ljudnivåerna till 60–65 dBA i de mest utsatta delarna, andra utsätts för nivåer mellan 55–60 dBA. Då kommunen strävar efter att uppnå Naturvårdsverkets rekommendationer på 55 dBA (Leq24h) (vid bostadens fasad) behöver åtgärder göras för att uppfylla dem. Principskissen visar hur olika bullerreducerande metoder kan kombineras för att skapa goda ljudnivåer och intressanta inslag i det omgivande landskapet. Principskissen innehåller ny bebyggelse (kontorsbyggnader, parkeringshus och verksamheter) bullervall, bullerskärm, ljudmur, vegetation, gröna väggar och gröna tak. Något som är tydligt för effektiv bullerreducering på ett område där bullernivån redan är hög är att placera åtgärden nära bullerkällan eller nära det exponerade området. Åtgärderna ska inte lämna glipor där ljudet kommer igenom, därför har byggnader, bullervall och bullerskärm placerats utan mellanrum i största möjliga mån.