Ekosystemtjänsterna luftrening och bullerreducering i urban miljö - Hellwer, Matilda (2021)
Större delen av världens befolkning bor i städer och det är en trend som ser ut att fortsätta framöver. Klimatet och utmaningarna i städer skiljer sig mot landsbygden och luftföroreningar och buller är två negativa faktorer som det ofta är högre nivåer av i urbana miljöer. Naturen kan hjälpa till att minska de nivåerna med hjälp av ekosystemtjänster. Syftet med arbetet har varit att diskutera litteratur kring de reglerande ekosystemtjänsterna luftrening och bullerreducering. Faktorer kring växters karaktär och utbredning har diskuterats, utifrån det har slutsatser dragits kring vilka egenskaper och kriterier som gör en växts luftrening och bullerreducering mer effektiv. Studier kring lämpliga växtval lyfts mot varandra i litteraturstudien och resulterade i två växtlistor. Utifrån förutsättningarna på Bergsgatan i Malmö har möjligheter till att förbättra miljön med hjälp av vegetation diskuterats. Litteraturen kring luftrening och bullerreducering av växter var till viss del begränsad, många studier var gjorda utanför Skandinavien. Inga källor hittades för växtval utifrån svenskt klimat, forskningen var framförallt ifrån USA och Asien vilket gör att en del av växtvalen litteraturen tar upp inte är lämpliga i Sverige. Flera studier lyfte städsegröna växter som mest effektiva på luftrening. Några andra faktorer som var avgörande för växtens upptag av luftföroreningar var bladarean, hur länge bladets stomata är öppen samt partikelstorlek. Det fanns väldigt lite litteratur kring växtval utifrån bullerreducering, fakta som istället lyftes var vilken bredd vegetationen behövde för att ha effekt. Stadsrum är oftast smala och innehåller högre halter av luftföroreningar, då är lämplig vegetation gröna väggar och gröna tak. Andra faktorer som spelade roll var utbredningen, bladorientering och tätheten i ett bestånd.