Järvens (Gulo gulo) användning av daglegor - Andersson, Beatrice (2021)
I Sverige har järven (Gulo gulo) under flera decennier ökat i antal vilket har bidragit till att järven har återvänt till sitt historiska utbredningsområde i södra Dalarna och norra Värmland. Klimatförändringar tycks påverka utbredningen vilket kan leda till konsekvenser för boreala arter, till exempel järven. Förändringarna i klimatet är något järven behöver anpassa sig efter för att överleva och reproducera sig. Järven behöver till exempel reglera sin kroppstemperatur för att hantera varmare säsongstemperaturer, detta kan järven till exempel göra genom att förändra sitt beteende och vila längre och oftare. Arbetets syfte var att undersöka om temperatur påverkade järvens användning av daglegor och se om det fanns samband med säsong och tid på dygnet. GPS-positioner för daglegor och 8 järvar, för 13 intensivperioder studerades i det geografiska informationssystemet QGIS, för att se hur lång tid och hur ofta järvarna besökte daglegorna. Informationen som erhölls, sammanställdes och jämfördes med temperaturdata från 2 närliggande SMHI-väderstationer. Resultatet visar tydliga könsskillnader i tid spenderad i daglega samt att det finns ett samband mellan säsong och tid spenderad i daglega. Resultatet visar inte ett tydligt samband mellan tid spenderad i daglega i förhållande till temperatur. Hursomhelst, verkar det som att järven föredrar att vila under morgonen och dagen för att hantera varma sommartemperaturer. Denna studie begränsades av sin omfattning, därför bör ytterligare studier utföras på samma sätt för fler individer och säsonger. Ämnet är av hög relevans för förståelsen om hur borealt anpassade djur hanterar höga temperaturer och hur det påverkar bevarandet av järv i Sverige.