Boxtemperaturens effekt på antalet avvanda smågrisar - Wharton, Fay (2021)
Att maximera antalet avvanda smågrisar per sugga har blivit ett viktigt mål inom dagens svenska grisproduktion, men fortsatt stora problem med hög smågrisdödlighet utgör en utmaning för producenterna och har negativa konsekvenser för djurvälfärden. Temperatur är en miljöfaktor som kan inverka på smågrisdödligheten och som visat sig kunna variera mellan boxar i samma stall, men få studier har undersökt omgivningstemperaturens effekt på suggornas prestation under svenska produktionsförhållanden. Syftet med studien var att ta reda på om alla boxar i samma grisningsavdelning ger den inhysta suggan samma förutsättningar att avvänja så många smågrisar som möjligt. Winpig-protokoll från en grisningsavdelning i en konventionell svensk besättning användes för att sammanställa boxvisa avvänjningsresultat (suggans kullnummer och avvand kullstorlek) från 20 grisningsomgångar. Värmekameraundersökningar utfördes vid tre tillfällen för att mäta temperaturen på suggans liggplats, i smågrishörnan samt temperaturgradienten mellan dessa i varje box och statistiska modeller upprättades för att analysera effekten av de olika variablerna. Avvänjningsresultat från 681 grisningar visade att systematiska skillnader gällande antal avvanda smågrisar fanns mellan boxar, men att dessa berodde på effekten av omgång och kullnummer, där flest smågrisar avvandes av suggor med kullnummer 2 och 3 och minskade därefter med ökande kullnummer. Däremot så påfanns ett signifikant positivt samband mellan samtliga tre temperaturvariabler och avvand kullstorlek, och dessa varierade i hög grad mellan boxarna. Ett ökat antal avvanda smågrisar hängde ihop med en ökad temperatur i boxen, vilket innebär att suggor i varmare boxar gavs bättre förutsättningar att avvänja större kullstorlekar. Mer forskning behövs för att bekräfta sambandet och för att ta reda på hur den termiska miljön på boxnivå påverkar smågrisarnas överlevnad under svenska produktionsförhållanden.