Tillväxt för skogssådd och plantering fram till röjning och första gallring : föryngringsmetodernas potential att uppfylla olika produktionsmål - Magnusson, Linda (SLU/Dept. of Forest Ecology and Management, 2010)
Holmen Skog nyttjar i stor utsträckning både sådd och plantering, varje år används sådd på omkring 20 % av föryngringsarealen. Företaget önskar sig dock mer kunskap om hur tillväxten skiljer sig åt över tiden mellan skogssådd och plantering. Syftet med studien var därför att jämföra tillväxt för skogssådd och plantering inför röjning och inför första gallring samt att undersöka hur väl olika produktionsmål kan uppfyllas genom valet av stamtäthet vid anläggnings- eller röjningstillfället. Studien genomfördes på Holmens Skogs egen mark, distrikt Umeå och Norsjö i Västerbottens län. Sådda bestånd parades med planteringar. Beståndsanläggningstidpunkt, ståndortsegenskaper och geografisk närhet var de viktigaste urvalskriterierna. Beståndstäthet, medel- och högsta höjd, stamvolym och biomassa jämfördes för de två föryngringsmetoderna samt användes för att uppskatta framtida netto vid första gallringen vid stickväg för olika anläggnings- och skötselregimer med olika produktionsmål (stamved (2300 stammar (st) ha-1), kombinationsmål (3500 st ha-1) och biomassamål (7000 st ha-1).