Egen ull värmer bäst - Andersson, Lovisa (2021)
Denna uppsats undersöker vilka hinder och åtgärder som finns i organiseringen kring svensk ull samt undersöker vad som behövs för att kunna skapa en gemensam organisation kring ullen. Studiens empiri baseras på intervjuer med personer som på olika sätt är kopplade till svensk ull och som representerar olika delar av ullens väg från gård till försäljning av färdig produkt. Analysen genomfördes med hjälp av organiseringsteorin Leavitts öppna systemmodell kompletterad med teori om förändringsagenter. Resultatet visade att de finns flertalet hinder av olika karaktär och att prioritetsordningen på dessa hinder och åtgärderna av de varierade beroende på vem som intervjuades. Analysen påvisade också att det inte finns något tydligt ansvarstagande eller någon ansvarsfördelning mellan aktörerna. Ett steg för att överkomma dessa hinder visade sig vara en gemensam medlemsorganisation, då det möjliggör ett mer enhetligt arbete i åtgärdandet av dessa hinder. En gemensam organisation skulle också inkludera fler aktörer och öka representationen av svensk fårnäring. För att på bästa sätt kunna bilda denna organisation behövs en ytterligare part som kan fungera som en processledare likväl som en sammanhållande länk mellan alla aktörer. Resultatet visade också att ett av dessa hinder, avsaknaden av ett klassificeringssystem, inte nödvändigtvis är så stort som det framförts i tidigare forskning och diskussioner inom branschen.