Interaktion mellan Rhizoctonia solani och rotsårsnematoder i ärt - Wikström, Josefin (2021)
Ärt är en av de viktigaste baljväxtgrödorna i Sverige. Ärtplantorna kan drabbas av flera olika patogener, däribland svampen Rhizoctonia solani och rotsårsnematoder Pratylenchus spp. Rhizoctonia solani är en växtpatogen svamp som är indelad i flera så kallade anastomosgrupper, AG. Den anastomosgrupp som är mest känd för att orsaka skada i ärt är AG 4, men även AG 5 är rapporterad som patogen. Rotsårsnematoder, Pratylenchus spp., är rapporterade att orsaka skada hos många olika växter, däribland ärt.