Rehabilitering inom djuromvårdnad - Åström, Lowa; Lagergren, Linnea (2021)
Rehabilitering är ett relativt nytt område inom djursjukvården som har expanderat de senaste åren. På djurkliniker och djursjukhus arbetas det dagligen med rehabilitering där många professioner är inblandade, bland annat djursjukskötare. Syftet med denna kandidatuppsats är att genom en litteratur- och enkätstudie undersöka huruvida legitimerade djursjukskötare arbetar med rehabilitering av smådjur i Sverige och hur deras arbete i sådana fall är utformat, vilka kunskaper de anser krävs samt hur arbetet med rehabilitering är reglerat juridiskt för en legitimerad djursjukskötare. Enkätundersökningen besvarades av 118 respondenter och deras resultat delades in i två grupper beroende på om de arbetade på en djurklinik med rehabiliteringsavdelning eller inte. Det framkom i enkätstudien att majoriteten av djursjukskötarna inte arbetade med rehabilitering. De som arbetade med rehabilitering och hade en rehabiliteringsavdelning på sin arbetsplats utförde framförallt range of motion (ROM) -träning, ståträning, gåträning, kylterapi och massage. De djursjukskötare som inte hade en rehabiliteringsavdelning på sin arbetsplats men arbetade med rehabilitering utförde ljusbehandling, visade djurägare övningar, utformade hemgångsråd och utvärderade patienter. Kunskaper som djursjukskötarna ansåg krävdes för att arbeta med rehabilitering var framförallt kunskaper inom anatomi, fysiologi, läkningsprocesser, skador inom hundsport, smärtbedömning och behandlingsmetoder. För att en djursjukskötare ska få arbeta med rehabilitering krävs en formell och reell kompetens där djursjukskötaren arbetar utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet. I enkätundersökningen framkom det även att ungefär hälften av respondenterna inte var medvetna om vad de juridiskt fick utföra för rehabiliteringsarbete. Det framkom tydligt att fler studier behöver göras inom området och förhoppningen är att denna kandidatuppsats kan ligga till grund för framtida studier angående djursjukskötarens roll inom rehabilitering.