Återanvändning av avloppsvatten för bevattning inom trädgårdsodling - Quach, Judy (2021)
Jordbrukssektorn kommer fortsatt att vara den största globala vattenförbrukaren under kommande decennier. Oundvikliga klimatförändringar leder samtidigt till begränsad tillgång på sötvatten runt omkring i världen, vilket är en av de största drivkrafterna till jakten på mer okonventionella vattenkällor. Återanvändning av avloppsvatten för bevattningsändamål är mycket omdiskuterat eftersom det kan innehålla humanpatogener som smittar människor via fekal-oral spridning och kan ge upphov till allvarliga mag-tarmsjukdomar. Trenden med hälsosam kost innebär en högre konsumtion av råa grönsaker utan uppvärmning vilket ökar risken för insjuknad. Den nya hälsosamma kosten betonar vikten av användning av rent vatten för bevattning. I detta arbete har majoriteten av analyserade studier misslyckats med att behandla avloppsvatten till den högsta kvaliteten (mindre än 10 CFU E. coli per 100 ml vatten). I de flesta studier innehöll det behandlade avloppsvattnet fortfarande 1000 CFU E. coli per 100 ml vatten; hundra gånger mer än vad som är tillåtet i den högsta kvaliteten. För att minimera de mikrobiella riskerna för den allmänna folkhälsan måste avloppsvatten behandlas ordentligt och vara av en hög kvalitet för bevattning av kulturer som ofta äts råa utan tillagning, exempelvis bladgrönsaker. Flera studier genomfördes under optimala betingelser som användning av orealistisk matrix och laboratorieodlade mikroorganismer som kan ha påverkat verkningsgraden av reningsbehandlingarna. För att utvärdera effektiviteten av behandlingar i reningsverk måste fler studier göras med användning av autentiskt avloppsvatten och naturligt existerande mikroorganismer.