Trichoderma spp. i substrat och kompost - Tryggvesson, Ellinor; Persson, Elin (2021)
I Sverige ökar efterfrågan på bär, i synnerhet för hallon och jordgubbar, vilket ställer krav på en ökad produktion och skörd. Tunnelodling kan ge en effektivare produktion framför allt på grund av förlängd säsong. Det ger också en förbättrad kontroll över odlingsförhållanden när det gäller näring och växtskydd jämfört med frilandsodling. Idag sker tunnelodlingen i substrat, vilket kan öka risken för spridning av rotsjukdomar från bland annat inköpt växtmaterial. Effektiva växtskyddsverktyg är därför angeläget för att lösa problemet. Suppressiva substrat är ett verktyg med stor potential för tunnelodling av hallon och jordgubbar. Suppressivitet är substratets förmåga att hämma angrepp av skadliga växtpatogener. Det kan uppnås med hjälp av mikroorganismer som kan tillsättas till odlingssubstrat genom antagonistiska isolat eller organiskt material. Trichoderma spp. är en grupp av effektiva antagonistiska svampar som har förmågan att hämma rotpatogena svampar och utveckla en suppressiv effekt i odlingssubstrat. Dagens substrat brukar främst vara torvberikade men på grund av torvbrytningens negativa miljöpåverkan behövs nya alternativa substrat. Spent mushroom compost (SMC), kompostavfall från svampodling, är ett alternativ som har studerats och visats kunna samverka bra med Trichoderma spp. för att ge ökad suppressivitet och tillväxt genom symbios med växten. Detta kan vara ett alternativt substrat som i hög utsträckning skulle kunna användas i odling. På det sättet används svinn från champinjonodling samtidigt som torvanvändningen minimeras, vilket bidrar till ökad hållbarhet i odlingssystem. Resultatet från vår litteraturgenomgång indikerar möjligheten att använda Trichoderma spp. som ett verktyg för att hämma spridning av rotpatogener i odlingssubstrat. Användning av SMC med eller utan symbiosförhållande med Trichoderma spp. är ett bra verktyg för att uppnå suppressivitet i substrat.