Exploateringen av Mekongfloden - Litsmark, Emma (2021)
Vattenkraften i Mekongfloden har stor påverkan på ekosystem, samhälle och ekonomi. Mekongregionen genomgår just nu en snabb socioekonomisk utveckling och har dessutom en ökande befolkning som kräver allt mer elektricitet, jordbruksmark och andra naturresurser. Detta har satt Mekongregionens ekosystem under stor press och rubbat den balans som naturen under många år byggt upp. Syftet med litteraturstudien är att undersöka vattenkraftens påverkan på ekosystem och samhälle. I studien ingår även intervjuer av experter inom området. Vattenkraften har en negativ effekt på ekosystemen och många ekosystemtjänster har på flera håll gått förlorade. Utan den naturliga cykeln av översvämningar och torka som tillför näringsrikt sediment behöver bönder göda sina åkrar vilket blir en extra kostnad för en redan ekonomiskt pressad jordbrukare. Saltvatteninträngningar har även blivit vanligare då flödet från Mekongfloden minskat och detta förstör böndernas grödor. De vilda fiskebestånden har minskat i så stor utsträckning att det för många fiskare inte är möjligt att betala igen bränslet de använt när de åker ut för att fiska. Vattenkraften har med andra ord påverkat de som livnär sig på jordbruk och fiske mest. Det är även samhällena längs med floden som får ta konsekvenser som förflyttning, ökad risk för vattenburna sjukdomar och risken för plötsliga översvämningar. På grund av all problematik som vattenkraften för med sig kan sol- och vindenergi vara bättre lösningar då de inte har lika stor negativ påverkan på ekosystemen.