Bete för mjölkkor under nordliga förhållanden - Eriksson, Theodor (2021)
Bete har visats ha positiva effekter på mjölkkors hälsa och livslängd. Svensk djurskyddslag innehåller ett lagstadgat beteskrav för nötkreatur som bland annat omfattar mjölkkor. Detta innebär att alla svenska mjölkkor hålls på bete minst två månader sommartid (minst fyra månader i södra Sverige), vilket kan påverka deras mjölkproduktion. Även i andra nordiska länder och vissa andra länder med liknande klimatförhållanden är det vanligt att mjölkkor hålls på bete sommartid. I denna litteraturstudie sammanställs och diskuteras vetenskaplig litteratur som är relevant för betets påverkan på mjölkavkastning och mjölksammansättning hos mjölkkor under nordliga förhållanden. Arbetets huvudsakliga fokus ligger på att jämföra produktionsbete med rastbete och frånvaro av betesgång. Några exempel på faktorer som påverkar mjölkproduktionen i samband med bete och deras relevans för betesdrift under nordliga förhållanden tas också upp. Resultatet av litteraturstudien visar att bete kan påverka mjölkavkastning, fetthalt, proteinhalt och laktoshalt både positivt och negativt. De olika effekterna verkar bero mer på hur betesdriften genomförs än om korna hålls på bete eller inte. Studien gav inte stöd för att mjölkproduktionen generellt påverkas negativt av att ge korna tillgång till bete.