En intervjustudie med fokus på funktionalitet samt utveckling av perifer venkateter kopplat till infusioner inom smådjurssjukvården - Vinnå, Annika; Dahl, Sara (2021)
Det är vanligt att perifer venkateter (PVK) används på patienter i stationärvård inom djursjukvården och syftet med denna studie var att undersöka vilka problem som upplevs vid användning av PVK. Även vilka för- och nackdelar som upplevs med de kopplingar mellan PVK och intravenösa infusioner som används idag samt om det kan finnas ett behov av en annan typ av koppling undersöktes. Det finns få studier gällande komplikationer med användandet av PVK på hund och katt, men i studier som genomförts inom humanvården framgår att det förekommer komplikationer såsom flebit, ocklusion, läckage, smärta, att PVK:n går subkutant/extravaskulärt och att PVK:n avlägsnas eller förflyttas av misstag. I denna studie undersöktes hur personalen på ett stort djursjukhus upplevde användandet av PVK på hund och katt i relation till de rutiner som tillämpades på djursjukhuset vid tidpunkten för studiens genomförande, samt om de ansåg att det fanns ett behov av en ny typ av koppling som separerar vid drag. Totalt intervjuades sex personer varav två var djurvårdare på nivå två och fyra var legitimerade djursjukskötare. Intervjuerna delades in i två delar som genomfördes i samband med varandra. Den första delen bestod av frågor gällande användandet av PVK och den andra delen bestod av testning av en ny produkt, en “breakaway connector” som heter ReLink®. Intervjuerna visade att informanternas åsikter och attityder kring användandet av PVK, och eventuella komplikationer som kan uppstå i samband med användandet av PVK, skiljde sig åt. Informanterna var inte samstämmiga i sin uppfattning om vilka patientgrupper som är överrepresenterade vad gäller problem med PVK. Den generella uppfattningen bland informanterna var att det inte var svårt att koppla på- och av infusioner, och inte heller att det var vanligt förekommande med drag i PVK:n åsamkat av patienterna själva. Det framkom i intervjuer med några av informanterna att de upplevde att det kunde förekomma ett visst drag eller rotation vid hantering av PVK och/eller infusionsslang. Vid testning av ReLink® framkom att informanterna ansåg att produkten var för stor och för trög för att utlösas vid det drag som orsakas av en hund eller katt. Det nämndes som en negativ aspekt att produkten saknar backventilsfunktion då den är ihopkopplad. Något som flera informanter nämnde var en önskan om en produkt som fungerar som en snabbkoppling, det vill säga en koppling som gör det snabbt och smidigt att koppla av infusionen från patienten tillfälligt, utan att behöva använda korkar för att skydda PVK och infusionsslang. Utifrån denna studie går det inte att dra någon slutsats om vilka generella för- och nackdelar som upplevs med användandet av PVK och de kopplingar som finns idag. Deltagarantalet var för lågt och åsikterna skiljde sig åt alltför mycket. Samtliga informanter arbetade på samma arbetsplats vilket innebär att de endast kan representera detta djursjukhus och dess rutiner. Vad gäller informanternas åsikter kring produkten ReLink® så kunde slutsatsen dras att de ansåg att produkten i sitt nuvarande utförande är för stor och för trög samt att de gärna skulle se att den även/istället hade en snabbkopplingsfunktion.