Fodertillskott med rovsvampen Duddingtonia flagrans (BioWorma®) som komplement till avmaskning hos häst - Asp Tauni, Elinor (2021)
BioWorma® är ett kommersiellt tillgängligt fodertillskott som innehåller sporer från rovsvampen Duddingtonia flagrans. Det beskrivs som en biologisk form av parasitkontroll och skulle kunna användas som ett komplement till avmaskning, ett behov som finns då resistensutveckling hos hästens små blodmaskar är ett ökande problem. D. flagrans har visat lovande resultat i ett flertal studier på olika djurslag och kan minska antalet infektiösa larver från parasitära nematoder (såsom hästens blodmaskar) på betet genom att bilda ett adhesivt nät i träcken som fångar nematodlarverna. Syftet med studien är att undersöka BioWorma®s effektivitet att förhindra strongylida larvers migration till betet och bedöma dess användbarhet som parasitkontroll i nordiska förhållanden. Studien utfördes i två omgångar, en på sommaren och en på hösten, med odling av träck på laboratorium samt experimentell infektion av en parasitfri gräsyta. Försökshästarna delades in i en kontrollgrupp och en grupp som fick BioWorma® i en dos på 3 x 104 sporer/kg/dag i 6 dagar på sommaren och dubbel dos på hösten. Under laboratorieförhållande utfördes en odling av träcken innan och efter giva av BioWorma® och andelen migrerande larver per ägg beräknades. Den experimentella infektionen av gräsytan utfördes genom att placera ut tre träckhögar à 1,2 kg från varje häst i kontroll- och BioWorma®-grupp. Gräsprover samlades sedan runt högarna en gång i månaden och antalet infektiösa larver (L3) beräknades (L3/kgTS gräs). Väderdata för studieperioden erhölls från SMHI och sammanställdes. Effekten av BioWorma® bedömdes genom att jämföra antal migrerande larver hos kontroll och BioWorma®-grupp. På hösten utfördes även en odling på agarplatta för D. flagrans från träck och BioWorma®. I denna studie kunde ingen effekt av BioWorma® visas vid rekommenderad angiven dos i studien gjord på sommaren. Vid dubbel dos sågs en signifikant effekt vid odling på laboratorium med en 63,7 % reducering av migrerade larver. Dock sågs ingen effekt på fält, vilket kan bero på att nordiska väderförhållanden på hösten är för kalla för tillräcklig tillväxt av svampen. Värt att notera är att D. flagrans ej kunde påvisas i träcken vid odling på agarplatta med ljusmikroskopisk undersökning.