Tarmmikrobiotan hos häst på vallfoderbaserade foderstater - Jonsson, Amanda (2021)
Hästen är en grovtarmsjäsare anpassad för fiberrika foderstater. Ett stort antal mikrober deltar i nedbrytning av foder och främst i hästens grovtarm. I dagsläget finns det stora kunskapsluckor om tarmmikrobiotans funktion hos häst, vilket har resulterat i ett ökat forskningsintresse. Flertalet studier har påvisat att olika fodertyper påverkar den relativa förekomsten av mikrober och syftet med den här litteraturstudien var att sammanställa resultat från studier vilka fokuserat på tarmmikrobiotan hos hästar på vallfoderbaserade foderstater. Resultatet från det här arbetet visar endast ett fåtal studier som fokuserat på tarmmikrobiotan hos hästar som enbart utfodrats med vallfoder. Det är utifrån den här litteraturstudien svårt att definiera vilka bakterier som associeras med en vallfoderbaserad foderstat. Förändringar i träckens och kolons mikrobiota påvisades vid abrupta byten mellan olika typer av vallfoder. Vidare studier krävs för att utreda vad de påvisade förändringarna innebär för hästens hälsa, då det i dagsläget inte kan dras några generella slutsatser utifrån de resultaten.