Betesgång hos mjölkkor - Ahlberg, Emelie (2021)
Sveriges mjölkkor ska enligt djurskyddsförordningen hållas på bete under sommaren. Lagkravet infördes 1988 då majoriteten av mjölkkorna hölls i uppbundet system. Sedan dess har utvecklingen gått till färre men större besättningar och under den senaste tiden har beteskravet varit ett omdiskuterat ämne. Syftet med denna litteraturstudie var att granska och sammanställa en del av den forskning som berör mjölkkornas betesgång och betydelsen detta har för mjölkkornas fysiologi, beteende och välfärd. När korna får välja mellan inomhus eller bete har studier visat att tid på dagen, säsong, väder och distans mellan bete och stall påverkar preferensen. Studier tyder på att kor har en preferens för betet, framförallt nattetid. Ur ett beteende- och hälsomässigt perspektiv har betesgång visat sig vara fördelaktigt för kor på grund av lägre frekvens stereotypier, hältor och mastiter samtidigt som frekvensen agonistiska beteenden är mindre. Dödligheten verkar minska hos kor med tillgång till bete samtidigt som risken för värmestress ökar på bete. Eftersom olika gårdar har olika förutsättningar gällande bland annat antal djur, tillgång och avstånd till betesmark samt betets förutsättningar är det viktigt att optimera situationen på den individuella gården för att säkerställa ett bra djurskydd.