Växtförädlingsmål för framtida äppelförädling ur förädlares och odlares perspektiv - Monell, Josefine (2021)
Äpplen utgör den mest odlade frukten i Sverige och det finns en lång tradition av att producera äpple i hela Norden. För att kunna säkerställa en fortsatt produktion även i framtiden krävs en inhemsk förädling för att framställa nya sorter som kan möta framtidens utmaningar med ett förändrat klimat, effektivare lagring och förändrade preferenser från slutkonsumenten. I framtidens inhemska förädlingsprocess är det viktigt att rangordna önskade egenskaper så att de dels möter odlarnas förväntningar, dels passar in i förädlarnas planer på hur framtida svensk äppelproduktion ska komma att se ut. Arbetets syfte är att undersöka vilka mål som är prioriterade för framtida växtförädling av äpple, både ur odlarnas och växtförädlarnas perspektiv. Detta görs genom att via mail eller telefonintervju be odlare i Sverige och växtförädlare i Sverige samt utvalda länder i Norden och Baltikum att rangordna och beskriva vilka egenskaper de anser viktiga. Goda lagringsegenskaper och sjukdomstolerans lyfts som viktiga egenskaper från både odlare och förädlare. Odlare framhäver frosthärdighet hos blomman i högre utsträckning än förädlarna. Förädlarna i sin tur prioriterar dock hög avkastning i högre utsträckning än odlarna. Sammanfattningsvis finns det likheter och olikheter gällande prioriteringar de båda intressenterna emellan men det finns en svårighet i att rangordna de olika egenskaperna då en kombination av dem ofta är avgörande för om en sort ska kunna utgöra en god produktionsgröda.