Designade växtsamhällen - Bright, Danielah; Vinbo, Linda (2021)
I det här examensarbetet undersöktes möjligheterna att förenkla arbetet med att skapa långsiktiga och hållbara perennplanteringar för stadsmiljön med utgångspunkt i en typsituation i Malmö – en solig och torr ståndort. Frågeställningarna efterforskar hur man kan skapa hållbara perennplanteringar för vald ståndort, vilka växter och växtkombinationer som lämpar sig för situationen och hur man vidare kan utforma en mall som skulle kunna fungera som stöd vid framtagandet av nya planteringar. Arbetet utgår från metoden designade växtsamhällen till skillnad från den traditionella blockplanteringsstilen som ofta ses i den urbana miljön. En djupgående litteraturstudie gjordes kring designade växtsamhällen där fokus lades på den tyska metoden. I Tyskland har den habitatbaserade informationen om olika arter länge varit utgångspunkten för att utveckla fungerande perennplanteringar för stadsmiljöer. Deras växtval och växtkombinationer som bygger upp perennplanteringarna komponeras med en noga framtagen kvot baserad på mångåriga vetenskapliga försöksstudier. I arbetet presenteras en metod för att skapa designade växtsamhällen med perenna växter och geofyter. Avslutningsvis presenteras tre gestaltningsförslag som visar möjliga planteringslösningar för olika platser i staden av samma typsituation.