Perennpaletten - Dunér, Petra; Lindberg, Yrsa (2021)
Hur kan man gå till väga för att skapa en ståndortanpassad och estetiskt tilltalande perennplantering? Den mycket fuktiga- eller mycket torra ståndorten kan upplevas utmanande att välja perenner till. Det kan även vara svårt att förutse hur kompositionen kommer utvecklas med tiden. Detta kandidatarbete undersöker vad erfarna trädgårdsgestaltare anser vara pålitliga perenner till den fuktiga- och torra ståndorten, samt hur man på ett estetiskt tilltalande sätt kan gestalta med perenner. Kandidatarbetet bygger på en litteraturstudie som sammanställer läst litteratur till två växtlistor, en för den fuktiga- respektive torra ståndorten. Vidare redovisas olika kompositionsprinciper som kan användas vid gestaltning med perenner. Växtlistan kompletteras med symboler som redovisar växternas ståndortspreferens, morfologiska egenskaper samt ytterligare egenskaper. Växtlistan används sedan som underlag för att ta fram två kompositionsförslag för respektive ståndort.