Grandödens och andra faktorers effekt på aspens lavflora i Fiby urskog - Dahlberg, Tore (2021)
Fiby urskog är sedan lång tid tillbaka känt för en stor biologisk mångfald med många hotade arter. Bland annat finns en intressant lavflora knuten till områdets gamla aspar. Under sommaren 2019 dog stora delar av områdets granar av granbarkborreangrepp. De ändrade ljus-, fukt- och vindförhållandena som följer av detta kommer att förändra livsvillkoren för många av skogens arter. Syftet med detta arbete är att det ska ligga till grund för senare inventeringar av aspens lavflora när effekterna av grandöden börjat visa sig tydligt. Ett annat syfte är att undersöka hur ljus, fukt och andra omvärldsfaktorer, som inte direkt berörs av grandöd, påverkar förekomsten av dessa lavarter i reservatet. Sexton lavarter, varav de flesta används som naturvårdsarter, eftersöktes på 160 aspar i olika delar av Fiby. Lavarnas bålarea samt omfattningen av olika omvärldsfaktorer noterades vid varje träd. Av de eftersökta arterna hittades 15 i inventeringen, varav åtta i sådan omfattning att omvärldsfaktorernas påverkan på dem kunde analyseras närmare. Trots detta var det svårt att dra några slutsatser kring enstaka faktorers påverkan när områdena som lavarna hittades i skiljde sig åt i så många faktorer. De flesta signalarter hittades framförallt i reservatets inre delar medan exempelvis vägglav och asporangelav endast återfanns i reservatets ljusare östra kant med klenare aspar. Detta arbete bidrar med viss ytterligare kunskap om aspens lavflora i Fiby, men särskilt värdefullt kan arbetet bli om en uppföljning görs i framtiden.