AMH i serum och seminalplasma hos hund - Olsson, Hannah (2021)
Anti-Müllerskt hormon (AMH) har föreslagits som en biomarkör för spermakvalitet, eftersom hormonet produceras av sertolicellen som stödjer spermiernas utveckling. Förändringar i produktion av AMH antas kunna visa på nedsatt funktion i sertolicellen, och på så sätt nedsatt funktion i spermieutvecklingen. Hittills har ingen forskning om AMH som kvalitetsmarkör för sperma utförts på hundar. Som en del i ett större projekt undersöks i det här arbetet om koncentrationer av AMH i serum och seminalplasma kan kopplas till andra markörer för spermakvalitet. I den här studien utfördes en andrologisk undersökning inkluderande ett spermaprov och ett blodprov för hormonanalys på 65 hanhundar av rasen berner sennen. Multipel linjär regressionsanalys utfördes för att undersöka samband mellan koncentrationen av AMH och olika parametrar hos hundarna. Vi fann att koncentrationen av AMH i serum stiger med hundarnas ålder. Dessutom var AMH-koncentrationen kopplad till spermiemotilitet och andel spermier med defekt morfologi, och specifikt spermier med huvuddefekter. Högre koncentrationer av hormonet i serum var associerat med lägre motilitet och fler morfologiskt defekta spermier. Vi fann ingen koppling mellan koncentrationen av AMH i serum och testikelstorleken eller det totala antalet spermier per ejakulat. Hos 16 av hundarna undersöktes koncentrationen av AMH i seminalplasma, och hormonet var odetekterbart i alla 16 prover. Sammantaget finns indikationer på att koncentrationen av AMH i serum kan användas som markör för spermiemotilitet och andelen spermier med defekta huvudformer.