Ståndortens påverkan på övre höjd - Deutgen, Alfred; Walheim, Sixten (2021)
En framtida befarad virkessvacka under 2000-talet gjorde att skogsbruket i Sverige började experimentera med främmande trädslag på 1960-talet. Målet var att öka produktionen med det snabbväxande trädslaget contortatall. Idag finns mer än 650 000 ha contortaskog på varierande marker i Norrland. Contortan och tallen är jämförbara trädslag men påverkas olika beroende på vilken miljö de lever i. I denna studie undersöks huruvida contorta och tall påverkas olika beroende på markfuktighet, översilning och jordtextur. Utifrån resultatet diskuteras det om contortan skulle vara mer lämpad på vissa typer av marker än den svenska tallen. Hypotesen var att trädslagens övre höjd påverkas olika beroende på grad av översilning, markfukt och typ av jordtextur. Mätdata från nio olika försökslokaler där contorta och tall planterats i liknande förhållanden användes till undersökningen. En variansanalys (ANOVA) gjordes för att jämföra ståndortsegenskaperna mot trädslagens övre höjd.