Bättre sårläkning hos kalvar som hålls med sin mamma? - Lindqvist, Rebecka (2021)
Ett flertal studier indikerar på ett samband mellan social interaktion och snabbare sårläkning hos olika djurslag. Social support kan även sänka kortisolnivåer i samband med en stressad situation. Fysisk kontakt mellan ko och kalv kan därför potentiellt bidra till bättre sårläkning och lägre kortisolnivåer hos kalven efter avhorning. Syftet med denna studie var att undersöka ifall sårläkning och koncentration av salivkortisol efter avhorning skiljer sig mellan mjölkraskalvar i grupp med respektive utan sina mammor. Försökskalvarna (n=16) hölls med sina mammor i grupp med andra ko- och kalvpar, och kontrollkalvarna (n=16) hölls i grupp med varandra. Kalvarna avhornades vid 14–20 dagars ålder och såren i respektive grupp mättes under de fyra nästkommande veckorna. Salivprover för analys av kortisol togs i försöksgruppen (n = 9) respektive kontrollgruppen (n = 9) vid fyra tidpunkter: 24 timmar före samt 4, 27 och 48 timmar efter avhorning. Ingen statistisk skillnad mellan grupperna kunde fastslås avseende procentuell förändring i sårdiameter fyra veckor efter avhorning (p = 0,056), men försökskalvarna hade en påfallande större sårreduktion än kontrollkalvarna. Inga statistiska skillnader förelåg mellan grupperna avseende salivkortisol vid 24 timmar före avhorning (p = 0,748), inte heller 4 (p = 0,736), 27 (p = 0,150) eller 48 (p = 0,719) timmar efter avhorning. Detta indikerar indirekt att den iögonfallande skillnaden i sårläkning mellan grupperna inte berodde på skillnader i kortisolnivåer efter avhorning.