Hur sår community gardens fröet för gemenskap? - Ekvall, Lovisa (2021)
Följande arbete undersöker hur socialt kapital kan skapas i community gardens. Det finns ett behov av en bredare förståelse hos stadsplanerare kring vikten av community gardens, detta för att kunna skapa mer gemenskap i samhället. Idag utgör ensamhet och isolering ett globalt problem som visat negativ inverkan på människors hälsa. Odling i community gardens har visat sig vara en gynnsam gruppaktivitet för att känna delaktighet till andra (Firth et al 2011). Metoden för arbetet utgörs av semistrukturerade kvalitativa intervjuer med medlemmar på styrelsepositioner. Utformningen av arbetet bygger på tidigare studier genomförda av Firth et al (2011) samt Kingsley & Townsend (2006). Valet av teori för undersökningen bygger på inspiration från tidigare forskning kring socialt kapital i ämnesområdet stadsodling. Socialt kapital identifierar och klassificerar kontaktnät mellan individer och grupper i samhället. Dessa kontaktnät kan bidra till mervärden som gynnar personer utanför odlingssammanhanget. Arbetet visar att administrativas yrkesroller och utbildning är viktigt för skapandet av socialt kapital. Övriga faktorer som stärker det sociala kapitalet är goda relationer till kommun och myndighetspersoner. Skapandet av en tredje plats där interaktioner kan ske ohämmat mellan deltagarna är en viktig omständighet. Ytterligare en öppning för att skapa inkludering och nya bekantskaper är att interagera och arbeta i mindre arbetsgrupper.