Odling med naturen som förebild : ett gestaltningsförslag till utställningen Staden Växer -Gröna kvarter på Wanås 2010 - Zuber, Julia (SLU/Landscape Management, Design, and Construction (until 121231), 2010)
Vi är en grupp blivande trädgårdsingenjörer som har fått möjligheten att gestalta en ekologisk, experimentell köksträdgård vid Wanås skulpturpark i nordöstra Skåne. Detta skriftliga arbete är en del av det projektet, som är ett samarbete mellan SLU och Wanås stiftelse. Projektet bedrivs i gruppform och beskrivs närmare i arbetet. Efter inlämning av arbetet så kommer anläggning att ske vid Wanås. I mitt gestaltningsförslag har jag gjort en fri tolkning med inspiration ifrån permakultur. Begreppet kommer ifrån Permanent Agriculture eller Permanent Culture, alltså, kort sagt, hållbar odling. Information om permakultur har jag främst fått genom en litteraturstudie samt ett besök på Holma skogsträdgård. Gestaltningsförslaget presenteras som illustrationsplan, skisser och snitt. Stor fokus har lagts på växtmaterialet och användning av s.k. flerfunktionsväxter, dvs. växter som på flera sätt kan nyttjas av människan direkt eller indirekt. Exempel på sådana funktioner är föda, medicin, kvävefixering och virke. Med detta arbete vill jag visa exempel på ätbara växtkompositioner som kan tillämpas på en liten yta i staden.