Revingefältet genom kamerans lins - Espegren Lindeberg, Johanna (2021)
I denna uppsats utforskas Revingefältet genom kamerans lins, och med fotografier som producerats under 1900-talet. Syftet är att undersöka hur fotografiska representationer påverkar bilden av ett landskap, samt hur kameran fungerar som ett verktyg för att inleda en dialog med landskapet. Målet är en fotoessä som skildrar hur Revingefältet representeras i fotografier, samt vad en fotografisk undersökning i kombination av en landskapsobservation kan bidra till för upptäckter i landskapet, för att på så vis nyansera representationerna av det. Med en diskursiv analysmetod, undersöks de bakomliggande intressen som motiverat de tidigare fotograferingarna på Revingefältet, liksom vad dess fotografier kan förmedla. För att lära känna landskapet närmre utförs en deltagande observation vid den övergivna gården Svarta Hål, samt intervjuer. Slutligen utförs en egen fotograferande undersökning av Svarta Hål, med inspiration av boken The Eye is a Door (2014) av fotografen och landskapsarkitekturprofessor Anne Whiston Spirn. I resultaten framkommer det hur bilden av Revingefältets landskap påverkats av de militära aktiviteterna, och att en stor del av det dokumentationsmaterial som finns att tillgå bekräftar den bilden. Detta diskuteras utifrån hur fotografiet betraktas som ett validerande av en materiell verklighet, snarare än en representation och tolkning av den. Av diskussionen framkommer det hur landskapsarkitekten med fotografering som metod, kan bidra till en mer nyanserad bild av Revingefältet.