Regenerativ design vid förtätning av befintliga stadsdelar - Lundström, Anna (2021)
I uppsatsen diskuteras två olika stadsbyggnadsideal som båda har anspråk på ekologisk hållbarhet, det rådande förtätningsidealet och den regenerativa designens visioner om ett stadsbyggande som baseras på ekosystemens cirkulära principer. De två idealen antas utgå från olika teoretiska premisser, det förra ses som sprungen ut ett antropocentriskt perspektiv och det senare ut ett ekocentriskt. Uppsatsen inleds med en redogörelse för, och kontextualisering av, förtätningsidealet. Stadsdelen Lövholmen, ett delvis avvecklat industriområde söder om Stockholms innerstad, fungerar som studiens fall. Vidare undersöks den regenerativa designens principer som ett möjligt alternativ till förtätningsidealet. Daniel Bergquist och Per Hedfors sex kriterier för regenerativ design används för att peka ut ett antal justeringar som skulle kunna göra Lövholmen mer självbärande. Slutsatsen blir att det är möjligt att till viss del tillämpa den regenerativa designens principer i tätbebyggd stadsmiljö. Det är däremot orimligt att förvänta sig att en stadsdel som är så pass integrerad i en redan tätbebyggd del av staden ska kunna bli fullt ut självbärande vad gäller sådant som livsmedelsförsörjning, el, vatten och avlopp. Ett av uppsatsens viktigaste resultat är att ett skifte från ett antropocentriskt perspektiv till ett ekocentriskt öppnar upp en annan typ av värdering av stadens grönytor. Vissa kretslopp går att åtminstone delvis sluta även i en stadsdel som Lövholmen, och därmed även många liknande områden som i dag är föremål för förtätning.