Produktionsjämförelse av genetiskt förädlad vårtbjörk med finskt och svenskt ursprung - Eriksson, Pelle; Åhlund, Carl (2021)
Genetisk förädling av ett trädslag innebär förbättring av tillväxtegenskaper och förbättring av kvalitén, det kan även leda till bättre anpassning till miljön vilket är viktigt då klimatet ändras. I Sverige har förädlingen av barrträd lett till högre avkastning av skogsproduktion, men för björk finns endast förädlat material från ett första generationens plantage i södra Sverige. Finland däremot har sedan 60-talet producerat förädlade björkfrön och detta har pågått i flera generationer. 1997 anlade Skogforsk ett trädslagsförsök i syfte att jämföra finska björkfrön med de svenska. Försöket anlades på fyra olika platser i Sverige, Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Värmland. Femton olika frösorter av både glas- och vårtbjörk samt med olika grad av förädling planterades. Syftet med denna studie var att analysera de mätdata som detta försök har genererat under de första 20 åren och endast för vårtbjörk. Det som har analyserats är om den högre förädlingsgraden hos Finlands material ger upphov till positiva skillnader när det gäller produktionsegenskaper. Resultatet påvisar att det finska materialet växer signifikant bättre på höjden på försökets tre sydligaste lokaler. Finska materialet växer också bättre på diametern på samtliga lokaler men är endast statistiskt signifikant på en av de fyra lokalerna. Däremot kan inga signifikanta skillnader i kvalitativa egenskaper påvisas mellan olika de olika sorterna. Slutsatsen blir därmed att det finska materialet växer bättre utan att vara sämre vad gäller kvalitén och därmed erhåller bättre produktionsegenskaper.