Skärmställning av gran (Picea abies) - Andersson, Peter (2021)
Intresset för alternativa metoder inom skogbruket har ökat på senare år. Skötselmetoder och skötselsystem som gör att kalavverkning undviks, har flera fördelar, både ekologiska och rekreationsmässiga. Skärmskogsbruk eller skärmhuggning är en metod som ryms inom Skogsstyrelsens begrepp "hyggesfritt skogsbruk". Skötselformen att sköta skog med skärm och skärmställning är en metod som har använts sedan 1600-talet. Skärmhuggningen bygger på att ett bestånd ska avvecklas i flera steg. De träd som lämnas ska ge skydd och främja en naturlig föryngring. ¨ Syftet med detta arbete är att beskriva skärmträdens och föryngringen under skärmar av gran. Materialet kommer från två försök med skärmar som ställdes 1995 i Siljansfors försökspark i Dalarna. Då lämnades 300 stammar/ha och sedan dess har skärmarna stått orörda. Försöken består av fyra parceller vardera, lika fördelade på skärmar med träd från det härskande resp. medhärskande trädskiktet. Inom två av parcellerna i varje försök planterades 120 granplantor. Resultatet av studien visar på att skärmar som ställts med ursprungligen medhärskande skärmträd är mer utsatta för skador än skärmar ställda av härskande träd. Det överensstämmer med tidigare studiers resultat, liksom att föryngringsresultatet var mycket gott. Vid en röjning av parcellerna 2014-2015 lämnades 2500 stammar/ha. Ett resultat som inte stämde med tidigare studier var att härskande träd hade en högre volymstillväxt när tillväxten över längre tid studeras. I de parceller där både tall och gran lämnats som skärmträd återfanns mer tall i föryngringen än på parcellerna med enbart skärmträd av gran. En slutsats är att om målet att åstadkomma en godkänd föryngring till ett lågt pris så är skärmställning ett alternativ.