Satellitövervakning av cyanobakterieblomningar i sjöar - Hildén, Patrik (2021)
Cyanobakterieblomningar ökar världen över och orsakar både ekonomiska förluster och hälsorelaterade problem. På grund av cyanobakteriers potentiellt skadliga inverkan sker regelbunden provtagning i svenska vatten. Men traditionell provtagning är både kostsam och tidskrävande, samtidigt som metoden är orealistisk att använda över stora ytor. Satellitövervakning är en alternativ metod som kan användas för att identifiera pågående cyanobakterieblomningar. Syftet med denna studie är att undersöka på vilka sätt satellitövervakning kan komplettera den traditionella provtagningen i sjöar. Som utvärdering genomförs jämförelser mellan resultat från provtagning och satellit, även satellitbilder granskas för att ge en indikation om förhållanden vid provtagningsdagen. Mälaren har valts som studieobjekt på grund av sjöns morfologiska och ekologiska diversitet, vilket möjliggör utvärdering av satellittekniken under olika förhållanden. Mälaren har under en längre tid även ingått i etablerade provtagningsprogram och det finns gott om analyser från provtagningar att tillgå. Resultaten visar att det under perioden som studerats finns få tillfällen där både resultat från provtagning och satellit finns att jämföra. Moln är den främsta anledningen till att satellitdata inte kan registreras och låg provtagningsfrekvens begränsar tillgängligheten av analyser från vattenprov. Men eftersom insamling och analys av data sker på olika sätt för de två metoderna är det inte heller alltid nödvändigt eller lämpligt med direkta jämförelser. Trots få datum där jämförelser är möjliga visar granskningen av satellitbilder intressanta och lovande resultat för satellitövervakning som komplement till den traditionella provtagningen. I vissa situationer, som vid förekomsten av cyanobakterier i ytansamlingar och stråk, kan satellitövervakning till och med vara en bättre metod.