Potentiella tillämpningar för SMC (spent mushroom compost) inom växtodling - Ericson, Matilda (2021)
Det finns flera utmaningar inom hortikultur idag, bland annat att hitta alternativa lösningar till kemiska växtskyddsmedel, torv och konstgödsel. Cirkulär ekonomi och återvinning av näringsströmmar kan vara en möjlig väg för att bemöta dessa utmaningar. Champinjon (Agaricus bisporus) är den mest odlade svampen i Sverige. Den odlas på en speciell kompost och det material som blir över efter odlingen avslutats kallas ”spent mushroom compost” (SMC). Detta material har användning inom många områden och har potential att användas och återcirkuleras inom hortikultur för att bemöta dess utmaningar. Syftet med detta arbete var att utreda vilka tillämpningar SMC kan ha inom växtodling, om det finns några problem med att använda det, vilka växtarter som det testats på och vilka mekanismer som ligger bakom framgångarna. Detta gjordes genom en litteraturstudie. Resultatet visade att SMC kunde användas i form av växtnäring då det har betydande innehåll av näringsämnen och jordförbättring eftersom det ökar markbördigheten. Det kunde användas inom växtskydd mot flera olika skadegörare på grund av hög mikrobiell aktivitet och förmåga att förse antagonister med näring och kan även ha effekt mot nematoder. Komposten kunde användas som ett alternativ till torv i containerodling, ensamt eller i blandning med andra substrat. Det största problemet med att använda materialet är att det kan ha hög salthalt och därmed högt ledningstal. Sammanlagt 20 växtarter testades i de studier som hittades, flest var prydnadsbuskar och grönsaker. Slutsatsen av litteraturstudien blev att SMC har potential att vara en del av lösningen till de problem och utmaningar som finns inom hortikultur.