Naturens rehabiliterande effekt : en litteraturstudie av den senaste forskningen - Åkesson, Julia (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2020)
Stressrelaterad ohälsa är idag vanligt och drabbar allt fler. Utmattningssyndrom är symptom som uppkommer efter att stressfaktorer pågått under en längre tid. Majoriteten av personer som lider av utmattningssyndrom behandlas av primärvården eller företagshälsovården. Inom vissa verksamheter finns en möjlighet att få naturbaserad rehabilitering (NBR). Detta utförs i naturmiljöer som tex. en speciellt utformad trädgård tillsammans med en fysioterapeut, arbetsterapeut, en psykolog och personal med kompetens inom trädgård och natur. Syfte: Syftet är att granska studier genomförda de senaste fem åren utifrån vad naturen har för rehabiliterande effekt på människor med utmattningssyndrom. Detta för att se om forskningen har bytt fokus eller riktning. Metod: 18 artiklar som undersöker naturens rehabiliterande effekter har granskats, jämförts och sammanfattats. Tio artiklar representerade tidigare forskning medan åtta representerade senare forskning. Resultat: Resultatet visade att i båda tidsperioderna låg fokus främst på rehabilitering med inriktning trädgård. Senare studier har fokuserat mer på fördjupad forskning inom rehabilitering i trädgård. Det har forskats mindre på skogens rehabiliterande effekt än tidigare. Den senare forskningen har fokuserat på att jämföra NBR med annan rehabilitering som inte är naturbaserad. Det har gjorts mindre forskning i Norden på naturens rehabiliterande effekter än tidigare.