Sambandet mellan fysisk aktivitet och hull hos hund : en jämförelse av enkätsvar, kroppshull och registrerad fysisk aktivitet med accelerometer samt pedometer - Lindehag Oja, Beatrice (SLU/Dept. of Anatomy, Physiology and Biochemistry (until 231231), 2021)
Fysisk aktivitet utgör en viktig del av en hunds liv. Samband mellan hull och fysisk aktivitet har identifierats i ett flertal studier, och då överhull har kopplats till diverse hälsoproblem, är det av vikt att ur ett djurvälfärdsperspektiv vidare utreda sambandet mellan hull och fysisk aktivitet hos hund. Detta examensarbete syftade till att studera sambandet mellan hull och fysisk aktivitet hos en grupp hundar i Sverige genom analys av kroppsvikt, hull, enkätsvar, och accelerometer- samt pedometerregistrerad fysisk aktivitet. Hypoteser var att kroppsvikt och hull förändras med ökande ålder, att det finns ett samband mellan hull och fysisk aktivitet, att den ägarrapporterade fysiska aktiviteten inte motsvarar den accelerometerregistrerade, och att hundar som vistas lösgående ute, leker med andra hundar, eller deltar i apportering, spenderar mer tid i högintensiva gångarter. Studiegruppen utgjordes av 16 hundar i åldersgruppen 2–3 år som ingick i en pågående studie om hundars kroppsvikt, hull, och hälsa som utgår från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala. Hundarna i studien vägdes och hullbedömdes av djurhälsopersonal enligt en niogradig Body Condition Score-skala (BCS), och en enkät besvarades av hundägarna. Kroppsvikt, hull, och enkätsvar jämfördes mot samma uppgifter insamlade när hundarna var 1–2 år gamla. En aktivitetsmätning utfördes där samtliga 16 hundar bar en accelerometer under en period på tio dagar. Fyra hundar bar även en pedometer. Skillnader i fysisk aktivitet, uppmätt med accelerometer, studerades mellan hundarna baserat på hull samt ägarrapporterade aktivitetsrutiner. Enligt hullbedömning var majoriteten av hundarna i denna population i idealhull (BCS 4–5/9) med en överhullsfrekvens på 38 % (BCS ≥6/9). Enligt accelerometerregistrerade data spenderades mest tid i vila, följt av strövande, gång, springande, och lek. Hundarna som bar pedometer gick i median 10 701 steg per dag. Hypotesen att hull och kroppsvikt förändrats mellan 1–2 och 2–3 års ålder kunde inte bekräftas. Vid jämförelse av hull och tid spenderad i fysisk aktivitet enligt accelerometerregistrerade data kunde ingen signifikant skillnad påvisas mellan hundar i idealhull och över idealhull. Hundar som uppgavs spendera mer tid lösa på promenad eller regelbundet deltog i apportering, spenderade dock mer tid på att springa enligt accelerometerregistrerade data, vilket stödjer hypotesen att hundar som har möjlighet att röra sig fritt spenderar mer tid i högintensiva gångarter. Vidare spenderade hundar som enligt enkätsvaren uppskattades ha lägre aktivitetsnivå på promenad mer tid i aktivitetskategorin gång, medan hundar som uppskattades ha högre aktivitetsnivå spenderade mer tid på att springa enligt data uppmätt med accelerometer. Hundar som angavs spendera mer tid på promenad, spenderade även mer tid i aktivitetskategorin gång enligt accelerometer jämfört med hundar som angavs spendera mindre tid på promenad. En korrelation mellan genomsnittlig tid spenderad på promenad samt fysiskt ansträngande aktivitet enligt ägarens uppgifter, och accelerometerregistrerad tid i gång, springande, och lek, kunde påvisas. Resultaten från detta examensarbete indikerar att faktorer som promenadrutiner, tillgång till lösgående utevistelse, samt deltagande i aktiviteter som apportering, kan påverka hundens fysiska aktivitet avseende mängd och intensitetsnivå. Vidare tyder resultaten på att den enkätbaserade fysiska aktiviteten motsvarar den uppmätta fysiska aktiviteten relativt väl. Inget samband kunde dock påvisas mellan hull och fysisk aktivitet i detta examensarbete. Samtliga resultat bör tolkas med försiktighet, främst på grund av förhållandevist litet studiematerial. För vidare undersökning av samband mellan hull och fysisk aktivitet hos hund bör därför ett större urval hundar inkluderas. Jämförelse av pedometer- och accelerometersystem för mätning av fysisk aktivitet hos hundar är av intresse för framtida studier.