Urbana mellanrum : sammankoppling eller frånkoppling av tid, plats och mikroklimat - Rosenberg, Erik (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2021)
Denna uppsats ämnar studera och analysera områdena och mellanrummen emellan Råsunda, Hagalund, Arenastaden i Solna, Sverige. Landskapskaraktärer, känslan av öppenhet och mobilitet de tre delområdena emellan, samt designintentioner för valda platser presenteras här. Frågeställningarna berör sammankopplingen och fragmentering emellan tre stadsdelsområdena, tidstypiska arkitektoniska skillnader emellan områdena och mikroklimat. Designintentioner presenteras för identifierade mellanrum; ett område som kallas Industriviadukten där hårdlagda ytor föreslås mjukas upp för en mångsidig användning av platsen; ett sjö- och parkområde där landskapets natur och historia styr designintentioner. Detta arbete menar att fragmenteringen av det studerade stadslandskapet kan motverkas, med god design som främjar nyttjande av platsens mellanrum året runt.