Objektiv rörelseanalys för mätning av hälta hos kliniskt halta kor - Carlander, Jenny (SLU/Dept. of Anatomy, Physiology and Biochemistry (until 231231), 2021)
Hälta hos mjölkkor medför lidande för korna och ekonomiska förluster för djurhållaren. En automatiserad metod för hältdetektion som går att använda i stallmiljö skulle kunna leda till tidigare upptäckt av hälta och minska de negativa konsekvenserna. Ett i praktiken välfungerande system för automatiserad hältövervakning finns inte idag och för utveckling av en sådan metod behöver rörelsemönstret hos halta och friska kor förstås bättre. Syftet med denna studie var att undersöka om huvudets och sacrums vertikala rörelse i skritt kan användas för att objektivt avgöra om en ko är halt eller inte. Därför mättes kliniskt halta kor med accelerometerbaserade systemet EquiMoves före och efter behandling av hälta och det vertikala rörelsemönstret analyserades. Slutsatsen dras att systemet tillåter upptäckt av bakbenshälta genom att mäta sacrums rörelse, även om ett fåtal kor omfattas av mätningarna. Ytterligare studier behövs för att utvärdera tillämparheten samt vidare analys av rörelsevariabler för frambenhälta.