Viskadalens mekaniska plantskydd - Bertilsson, Caroline; Magnusson, Viktor (SLU/School for Forest Management, 2020)
Klövviltet har stor inverkan på skogsbruket speciellt när det gäller viltbetning på tallskog. Som skogsägare finns det många olika insatser som kan vidtas för att motverka viltbetning och därmed reducera ekonomiska förluster i skogsbruket. I fältstudien har det undersökts om de mekaniska plantskydd av metall som Johan Larsson ifrån Viskadalen tagit fram kan skydda huvudstammarna från att bli toppskottsbetade. Eftersom skyddet enbart skall skydda toppskottet på de tilltänkta huvudstammarna finns möjligheten att plantornas sidoskott och de plantor som ej ses som huvudstammar blir viltfoder vilket då samtidigt gynnar markägaren så att denne får en kostnadsfri kvistrensning och röjning. Både samhället och den enskilda markägaren har mycket att vinna på att sköta skogen med en viltanpassad skogsskötsel. Finns det tillräckligt med mer smaklig föda för klövviltet är det större chans att framtidens huvudstammar får vara i fred.