Representation av landskap i arkitektmodeller - Grahm, Malte (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2020)
I uppsatsen undersöks på ett explorativt sätt hur landskap representeras i arkitektmodeller. Trots att landskaps ofta återges som modeller, som huvudobjekt eller kontextgivande omgivning, saknas det idag teori kring just landskapet som arkitektmodell. Därför använde jag i den här uppsatsen teori som från början rör byggnadsarkitektur från Albert C Smiths bok The Architectural Model as Machine och Mark Morris bok Architecture and the Miniature. Genom en explorativ metod besvaras först frågan på varför modeller är ett användbart verktyg för arkitekter sedan har flera modeller studerats och fotograferats för att kontextualisera en diskussion om hur olika element och egenskaper i landskapet återges i modeller. I samtal med modellbyggaren Mårten Ubbe samt konstnären och läraren Peter Dacke har perspektivet på modeller breddats. I slutsatsen konstateras det att klassiska material som trä och papper fortfarande har många fördelar som modellmaterial trots modern teknologi. Det läggs också fram att modeller inte används lika brett i landskaps- som byggnadsarkitektur. Utifrån det läggs en teori fram om att landskapsarkitekturen är fast i normer som inte gynnar design av landskap i modeller och därför borde landskapsarkitekter med hjälp av konstnärliga metoder upptäcka nya sätt att representera landskapet i modell.