Robotteknik för ogräsbekämpning inom morotsodling - Olofsson, Filiph; Christensson, Amanda (SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101), 2020)
Vi vill med denna studie undersöka olika robotar och deras funktioner, för att hitta alternativa sätt att bekämpa ogräs och minska på användandet av ogräsmedel i frilandsodling. Syftet är att ta reda på vad som idag finns på marknaden i form av robotar med teknik för radhackning, radrensning mellan plantorna inne i raden och lantbrukssprutor som punktbehandlar ogräs med ogräsmedel samtidigt som jord och gröda lämnas orörda. Resultatet i denna studie är insamlat material i form av litteratur och intervjuer samt kalkyler. I vår studie valde vi ut fyra olika robotar för att undersöka och jämföra deras egenskaper och funktioner. De olika robotarna är Dino, Farmdroid, Ekobot och Asterix, och de kommer alla från olika tillverkare. Med hjälp av insamlad litteratur och intervjuer ställdes robotarna emot varandra med en ekonomisk kalkyl och dess egenskaper och funktioner jämfördes och diskuterades. Litteraturstudien visade att de flesta robotarna fortfarande är under utveckling, men har stor potential då de flesta kommer att kunna utrustas och kompletteras med fler finesser för att täcka fler användningsområden. Det var ganska svårt att jämföra robotarna med varandra då de skilde sig åt i inköpspris, avverkning och utrustning. De robotarna vi har undersökt går alla förutom Farmdroid att anpassa för morotsodling, även om några av robotarna inte var avsedda för morötter i första hand. I dagsläget finns både protototyper och färdigutvecklade maskiner för ogräsbekämpning. Prototyperna finns i arbete men är inte fullständiga, utan skall enligt tillverkare finjusteras innan lansering. Inom 3 år kommer fler färdigställda maskiner finnas på marknaden och de maskinerna som redan finns kommer vara mer utvecklade för att kunna anpassas till olika ändamål.