Tillväxtproblematik i broccoli : sort eller gödslingsberoende? - Gränsbo, Magnus (SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101), 2020)
Broccoliodling är dyrt och innebär många risker för odlaren. Det finns flertalet kvalitetsfel som kan uppstå. Hål i stock är ett av dessa kvalitetsfel och det kan kosta odlaren stora delar av skörden i svåra fall. Många gånger kan orsakerna till kvalitetsproblemen vara svåra att konstatera då det handlar om näringsstatus i marken, gödslingsnivåer och andra okända faktorer som odlaren helt eller delvis påverkar. Detta arbete har därför fokuserat på att ta reda på om det är skillnader i sortval eller gödslingsstrategier som är den utlösande faktorn för att problemet med hål i stock uppstår hos broccoli. Två försök genomfördes inom broccoliodlingen på Wirahill AB, ett bladgödslingsförsök och ett sortförsök. I bladgödslingsförsöket undersöktes vilken påverkan som tillförsel av bor genom bladgödsling har på broccoliplantornas benägenhet till att drabbas av hål i stocken. Tre nivåer undersöktes, obehandlad, enkelbehandling och dubbelbehandling. I sortförsöket undersöktes skillnaden mellan fyra olika broccolisorters benägenhet till att drabbas av hål i stocken. Vid granskning av befintlig litteratur finns det flera olika faktorer som anges som orsak till problemet. Till exempel så anges höga kvävenivåer och lätta jordar som orsaker som kan bidra till att hål i stocken uppstår. När resultaten från försöken i denna studie vägdes samman kunde det konstateras att orsaken fortfarande inte går att förklara helt. I bladgödslingsförsöket uppstod inte problematiken alls och resultatet är därför svårt att koppla till de fall där det faktiskt uppstår hål i stocken. I sortförsöket visade det sig att två av sorterna drabbats av hål i stocken. Antalet drabbade plantor var emellertid så lågt att det inte gick att påvisa några statistiska skillnader mellan sorterna. Därför står det fortfarande inte helt klart vad det är som orsakar problemet utan det kan konstateras att bakomliggande orsaker samverkar eller utlöses vid olika tillfällen men med samma symptom. Vidare försök kommer med fler sorter kommer därför att krävas, inte minst under svenska förhållande. Även försök med en tydligare borstege där ett nolled inkluderas kan bidra till ökad förståelse för problematiken med hål i stock hos broccoli.