Friluftsliv och landskapets kulturarv : en tolkning av landskapet i Fulltofta strövområde - Göransson, Julia (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2020)
I detta arbete undersöks friluftsliv och kulturarv ur ett landskapsperspektiv. Frågeställningen utgår från hur landskapets kulturarv kan lyftas fram och hur det kan användas i planering, förvaltning och utveckling av områden för friluftsliv. Den första delen av arbetet utgörs av en litteraturstudie, där friluftsliv och kulturarv undersöks var för sig. Detta fungerar också som ett teoretiskt ramverk för arbetet. Därefter testas inhämtad kunskap från litteraturstudien på en plats, Fulltofta strövområde. Utifrån litteraturstudien och fallstudien diskuteras därefter hur landskapets kulturarv kan användas för att utveckla områden för friluftsliv. Fallstudien tjänar som exempel på vilka typer av kulturarv som kan lyftas fram och hur.