Grön Diakoni - Dahlberg, Therese (2020)
Detta är en studie om möjligheten att använda gröna rum för verksamhet inom diakoni. Ur ett miljöpsykologiskt perspektiv och i en jämförelse med hälsoträdgårdar studeras hur sådana platser som Svenska kyrkan använder för grön diakoni, idag används och är utformade. Som metod används den kvalitativa forskningsintervjun med fyra personer som företräder tre olika trädgårdar. I analysen av de gröna rummen betydelse tillämpades en relativt fri strategi, s.k. Bricolage. Resultatet beskriver hur miljöerna i grön diakoni ser ut, hur dessa används och vad i den fysiska miljön som är betydelsefullt för verksamheten. En slutsats är att väl tilltagna ytor med möjlighet till rum i rummet är viktiga för att tillåta integritet vid aktiviteter med inslag av själavårdande samtal. Ett perspektiv för den gröna diakonins trädgård beskrivs där även tillgången till olika inomhusytor och omgivningarna i det större grannskapet behöver beaktas. Studien visar hur grön diakoni kan utvecklas genom att arbeta med läkande dimensioner som finns beskrivna i etablerade miljöpsykologiska modeller och som tidigare använts för hälsoträdgårdar.