Genomisk selektion på besättningsnivå - Wahlèn, Sofia (2020)
Avelsarbete är ett viktigt ekonomiskt verktyg i mjölkkobesättningar idag och för att göra den mer effektiv kan man använda sig av genomisk selektion (GS). Genom modern teknik kan man idag segmentera och kartlägga en stor del av ett djurs genetiska förutsättningar och skapa genetiska markörer som visar vilka egenskaper ett djur är bärare av vilket ger en förståelse för vad som påverkar dess funktion och lönsamhet i besättningen. För att få ett tillförlitligt resultat krävs en stor referenspopulation vilket med fördel tar hänsyn till både hon- och handjur. Med hjälp av GS har man lyckats sänka generationsintervallet med 3,8 år hos vid framtagning av tjurfäder.